Czy trądzik to tylko trądzik?

Czym jest trądzik? 

Najczęściej jest kojarzony z nastolatkami. Niestety nie omija on również dorosłych, u których jest poważnym problemem, z którym nie łatwo sobie poradzić. 

Jest on jedną z najczęstszych chorób skóry, który dotyka osoby od wieku nastoletniego do 30. roku życia – mówi się tu o ponad 80% populacji dorosłej. Może mieć przebieg łagodny, jednak u kilkunastu procent chorych przybiera on postać zapalną, która pozostawia po sobie ślady na skórze w postaci blizn i przebarwień. 

Niestety to co widzimy na zewnątrz „gołym okiem” jest końcowym efektem wielu zjawisk zapalnych, które zachodzą w organizmie. 

U dorosłych osób najczęstsza przyczyną powstawania trądziku są zaburzenia hormonalne, które są bardzo dobrze udokumentowane. Dodatkowo zła dieta, stres, wzmożona aktywność gruczołów łojowych, która jest regulowana codzienną dietą. Niekorzystnie oddziałuje również palenie tytoniu, czy przyjmowanie niektórych leków. 

Trądzik hormonalny nie pojawia się tylko w okolicach czoła, ale również na:

  • żuchwie 
  • szyi
  • ramionach 
  • plecach 
  • brodzie 
Faktem jest, że w społeczeństwie wysoko rozwiniętym jest większa częstotliwość występowania trądziku niż w społeczeństwie odżywiającym się w sposób naturalny. 
Dlaczego? 

Nasza tradycyjna dieta opierała się na podstawowym modelu żywienia, czyli to co naturalne, nieprzetworzone. Głównym, podstawowym źródłem węglowodanów w diecie były warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych. Obecnie węglowodany pochodzą głównie z produktów wysoko przetworzonych, czy wysoko oczyszczonych, tj.:

  • mąka pszenna
  • słodzone płatki śniadaniowe 
  • słodycze 
  • biały ryż 

Istnieją również prace, które udowodniły niekorzystny wpływ mleka oraz produktów mlecznych na kondycję skóry. Dzieje się tak za sprawą zbyt dużego wyrzutu insuliny do krwioobiegu, do którego dochodzi po spożyciu tych produktów. Dodatkowo mleko jest źródłem substancji o charakterze steroidalnej, czyli jest prekursorem hormonów androgennych, które regulują wydzielanie m.in. łoju.

Kolejną, ważną kwestią są wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Zachodni model żywienia dostarcza kwasów omega-6 zdecydowanie za dużo. Jak wiadomo, nadmierne ich spożycie zwiększa wytwarzanie wolnych rodników – czyli mediatorów prozapalnych, które są powiązane z rozwojem trądziku. Oczywiście nie należy rezygnować ze spożycia kwasów omega-6, ALE ich spożycie powinno być zrównoważone z przyjmowaniem kwasów omega-3, które znajdziemy w olejach roślinnych, orzechach, tłustych rybach. 

 

Jakie składniki żywności mogą wykazywać działanie ochronne? 

Karotenoidy – mają działanie antyoksydacyjne wobec wolnych rodników i reaktywnego tlenu. Dzięki temu chronią one organizm przed niekorzystnym ich działaniem. Znajdziesz je m.in. w:

  • boćwinie 
  • brokułach 
  • cykorii 
  • dynii
  • jarmużu 
  • marchwi 
  • natce pietruszki

Witamina E – spowalnia ona procesy starzenia się skóry oraz proces gojenia się ran – wykazuje działanie przeciwzapalne. Znajdziesz ją m.in. w:

  • olejach roślinnych 
  • orzechach – migdałach i orzechach laskowych 
  • pełnoziarnistych produktach zbożowych 

Cynk – wpływa korzystnie na metabolizm kolagenu i ułatwia regenerację skóry oraz uczestniczy w wytwarzaniu substancji regulujących funkcje wydzielnicze skóry, w tym łoju. Znajdziesz go m.in. w:

  • nasionach słonecznika
  • cebuli 
  • czosnku 
  • rybach 
  • orzechach 
  • kiełkach 

Jak widać, styl życia, odpowiednia dieta, stres – to wszystko przyczynia się do tego w jakiej kondycji jest nasza skóra.

Dlatego zadbaj o nią od podstaw 🙂